Èxit rotund de la jornada “El dia de la riera!” amb més de 300 participants

El projecte de recerca Viu la riera!, liderat per investigadors de la School of Architecture de UIC Barcelona juntament amb investigadors de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, va celebrar el diumenge 20 de novembre El dia de la riera!

Més de 300 persones van participar en les activitats organitzades simultàniament a Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i La Llagosta. Les trobades municipals van començar amb una caminada per recórrer diferents trams dels entorns de la riera, amb l’objectiu d’observar, identificar i fotografiar indrets que agraden i d’altres que no agraden. Durant els recorreguts es van fer parades explicatives d’algun paratge, conduïdes pels mateixos ciutadans i, de retorn als punts de trobada municipals, es va oferir xocolata desfeta amb melindros i gomets de color verd i vermell perquè els participants els enganxessin en un mapa mural, utilitzant el verd per als indrets que agraden i el vermell per als que no agraden. Aquest mapa mural ple de gomets va donar peu a la presentació del web de participació Opina que ha de permetre construir aquest mapa d’opinió en línia i amb la participació de tota la ciutadania.

Durant la sessió es van recollir aportacions concretes d’aspectes que cal millorar a l’entorn de la riera, així com oferiments d’entitats i ciutadans a títol individual per contribuir en la difusió de l’eina per fer-la arribar a tanta gent com sigui possible.

La valoració de la jornada és excel·lent, tant pel nombre de participants, que va superar totes les expectatives, com pel grau de participació i compromís dels assistents, molt actius en tot moment. La idea de fer caminades i conèixer més la riera van ser els motius més comentats pels participants, així com l’interès de seguir informats sobre els avanços del projecte de recerca.

El següent pas és que tothom entri a l’eina de participació Opina per construir el mapa amb totes les opinions sobre espais vora la riera, tant els que agraden, com els que no agraden, i propostes de millora en indrets concrets. L’eina estarà oberta durant uns quants mesos en aquesta fase de recollida d’opinions amb l’objectiu que tota la ciutadania pugui dir-hi la seva.

A partir de la primavera es podran visualitzar els resultats en un mapa interactiu. Aquesta segona fase de l’eina mostrarà totes les opinions introduïdes pels habitants i permetrà a l’usuari prendre consciència, per exemple, d’aquells llocs on s’acumulen més valoracions positives, d’altres on sembla que hi ha opinions divergents que requeriran diàleg, o d’altres on els consens és majoritari i convé una intervenció vers l’educació ambiental i la millora física de l’entorn. Aquesta segona fase de visualització temàtica de les opinions introduïdes pels ciutadans donarà peu a una nova ronda de trobades ciutadanes entre tots els municipis per decidir estratègies de millora.


El projecte Viu la riera! neix de la col·laboració entre el Grup de Recerca en Regeneració de Territoris Intermedis, format per investigadors de la School of Architecture de UIC Barcelona, juntament amb investigadors de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, i té el suport de RecerCaixa, un programa impulsat per l’Obra Social “la Caixa” amb la col·laboració de l’ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques).

Entrades recomanades

Comença a escriure i premeu Intro per buscar

Projecte amb plataforma web per tal de recollir les aportacions de la ciutadaniaJa tenim guanyadors de El dia de la riera!