Presentació del projecte “Viu la Riera!” de rehabilitació participada

El projecte de rehabilitació participada de la riera de Caldes de Montbui del Grup de Recerca Regeneració de Territoris Intermedis (RIL) de la School of Architecture de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG) disposarà a partir de la tardor d’una eina web per tal que la ciutadania hi pugui fer aportacions. L’equip d’investigadors va anunciar aquest nou espai de participació ciutadana durant la jornada de presentació del projecte, que va tenir lloc el divendres 27 de maig al Centre Cívic El Vapor i en la qual van prendre part una quarantena de persones dels municipis de Santa Perpètua de Mogoda, la Llagosta, Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui.

A l’acte, hi van assistir les alcaldesses de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, a més de Miquel Rovira, regidor d’Urbanisme del consistori palauenc, i altres edils d’ajuntaments riberencs. Els investigadors de UIC Barcelona Marta Benages, Pere Vall i Xavier Garcia, i de la UdG Anna Ribas van presentar el projecte i van dinamitzar els tallers participatius.

Aquest projecte consisteix principalment “a intentar desenvolupar mètodes en els quals se cerca portar a terme accions de millora de la riera de Caldes des del punt de vista participatiu i que aquestes accions proposades per la gent també puguin ser implementades i mantingudes per la mateixa ciutadania”, va explicar Xavier Garcia, un dels investigadors del grup RIL.

La primera part de la jornada es va centrar en la presentació del projecte i el retorn de les més de cinquanta entrevistes que els investigadors van realitzar prèviament, de les quals van sorgir 140 accions cartografiades, 120 de les quals tenien relació amb la riera i l’entorn. “Per preparar el procés participat ens hem reunit amb 53 persones i les hem entrevistat individualment per detectar valors positius, valors negatius i possibles accions de millora de la riera en els quatre municipis”, va explicar Marta Benages, investigadora del grup RIL. En aquesta primera part, els participants també van votar l’eslògan del projecte. Entre les set opcions plantejades, el vot majoritari es va decantar pel lema “Viu la riera!”, que encapçalarà les accions relacionades amb el programa.

La segona part de la sessió va constar d’un taller participatiu, en què els assistents van treballar en tres grups, per municipi, a excepció dels representants de Santa Perpètua i la Llagosta, que van fer les seves aportacions plegats. “Hem realitzat un primer taller en què cercàvem el debat en grup i pensar quines accions es poden dur a terme i les dificultats que podrien comportar per anar construint de mica en mica sensibilitat al voltant de la riera per millorar-la”, va detallar Benages, que va afegir que les següents etapes del projecte impliquen estendre aquest debat i aquesta possibilitat de participació a tota la població a través de la nova eina web, amb l’objectiu de fer el projecte més divulgatiu i aconseguir més implicació ciutadana. L’equip RIL preveu presentar aquesta plataforma web a la tardor i oferir sessions obertes a la ciutadania per donar-la a conèixer i “perquè tothom que vulgui dir qualsevol cosa sobre la riera, aspectes positius, negatius, com la veu, què vol canviar, accions, què vol millorar…, pugui fer-ho a través d’aquesta plataforma”, va manifestar Garcia.

En una primera valoració dels tallers organitzats divendres, els investigadors van destacar que pel que fa als itineraris van sorgir temes relacionats amb la divulgació i la il·luminació i la seguretat dels camins, mentre que majoritàriament s’havia fet poca referència als equipaments i als elements patrimonials que envolten la riera. També van assegurar que els tres grups van coincidir en la importància de fer pedagogia entre la ciutadania i van destacar que la riera era un factor cohesiu, que havia reunit una quarantena de persones de quatre municipis amb ganes de treballar i millorar-la.

Aquest projecte suposa la primera col·laboració entre l’Institut de Medi Ambient de la UdG i la School of Architecture de UIC Barcelona i neix de la relació de Xavier Garcia amb totes dues institucions. “Vaig fer el final del meu doctorat a la UdG i, més endavant, vaig aconseguir una oportunitat finançada per l’Obra Social La Caixa de fer dos anys de beca postdoctoral a la School of Architecture: fruit d’aquests contactes ha nascut aquesta col·laboració”, va detallar l’investigador.

Pel que fa al fet de centrar el projecte en la riera de Caldes, Marta Benages va explicar que va dur a terme la tesi doctoral sobre aquest espai fluvial i que ja va començar a fer entrevistes l’any 2011. “El motiu és l’interès del cas d’estudi; dels rius, se n’ha parlat molt, i les rieres són les grans invisibles. La de Caldes tenia diferents condicionants, com que no té un gran municipi i altres de petits, la varietat d’espais naturals, agrícoles, industrials i les zones residencials, tot un conjunt de característiques que donen interès a estudiar aquest retorn a la riera com a espai de lleure ciutadà”, va manifestar.

Font: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Entrades recomanades

Comença a escriure i premeu Intro per buscar

Premis ex aequo un sistema de reg a Caldes i un memorial a SzczecinÈxit rotund de la jornada “El dia de la riera!”