Premis ex aequo un sistema de reg a Caldes i un memorial a Szczecin
El sistema de reg de les hortes termals a Caldes de Montbui, de Marta Serra i Elena Albareda (Ciclica) i Jordi Calbetó (Cavaa), i el centre per al diàleg «Przelomy» a la plaça Solidarnosc, a Szczecin, de Robert Konieczny (KWK Promes), han rebut el premi ex aequo de la novena edició del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, impulsat pel CCCB juntament amb sis institucions europees. El premi es va donar a conèixer en la cerimònia oficial de lliurament del premi, que va tenir lloc al CCCB dilluns 4 de juliol de 2016.
Sistema de reg de les hortes termals
Durant el segle XX, la urbanització descontrolada de la perifèria de Caldes va malmetre greument les Hortes de Baix, un reg patrimonial de més de tres hectàrees que, durant segles, s’havia alimentat del sobrant de les aigües termals de la vila. Les males olors i el risc sanitari, fruit de la contaminació del reg amb aigües fecals, així com el cobriment parcial del canal principal, la manca d’accessibilitat dels horts o la mala gestió de les aigües residuals dels balnearis privats van acabar provocant la fractura de la comunitat de regants i el col·lapse de l’activitat agrícola. Però, a partir de l’any 2012, l’Ajuntament va promoure un procés participatiu que va reunir més d’una setantena d’horticultors. Amb el seu consens, es van canalitzar les aigües fecals, es va abastir el reg d’aigua neta i se’l va dotar d’una xarxa de senderes accessibles i connectades amb el centre històric. Ara és un espai productiu que manté viva la tradició hortícola de Caldes, contribueix a la seva sobirania alimentària i consciencia els seus habitants sobre la importància d’una gestió democràtica del bé comú de l’aigua.
Resolució del Jurat de Premi
“Diferents elements es reuneixen en aquest projecte que conserva un sistema tradicional de producció agrícola al límit de la població, estenent el seu espai públic i utilitzant aigua termal reciclada. A Caldes de Montbui, el sistema de regadiu als horts històrics s’havia convertit en inaccessible i contaminat a causa del clavegueram, una situació que havia desarticulat la comunitat de regants. La conducció original posseeix ara un doble ús en convertir-se en un camí construït a cost baix i una intervenció mínima que conserva l’estructura agrícola prèvia, a la vegada que genera una nova relació amb el centre urbà. La població i el seu entorn es troben ara connectats gràcies a una passera per sobre dels antics canals de regadiu. En aquest entorn rural, setanta hortolans locals, propietaris privats, han treballat conjuntament en aquesta superposició del comunitari amb el privat. Més que una qüestió de disseny, l’accent ha estat posat en la comprensió dels processos de la comunitat de regants i la seva recuperació com a part integral de la nova intervenció. Les solucions adoptades mostren com una petita població pot treballar unida cap a un entorn productiu i sostenible.”
Fonts: CCCB i Public Space | Fotografia: Adrià Goula