30 projectes repensen el plantejament urbà de la Riera de Caldes Sud

El Museu Nacional de Catalunya (MNAC) repensa el planejament urbà de la Riera de Caldes Sud a través de l’exposició ‘Cutting-edge Landscapes’ que recull 30 projectes finals d’alumnes de la School of Architecture de UIC Barcelona.

Tots aquests projectes estan centrats a repensar l’entorn de la Riera de Caldes Sud, que comprèn Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles i la Llagosta, tots a Barcelona. Un dels directors del projecte, l’arquitecte Álvaro Cuéllar, ha destacat que “es proposa preservar l’espai rural” de l’àmbit d’actuació, i s’intenta articular una zona en què les infraestructures separen en lloc d’unir.

El projecte integral s’ha basat en tres tallers: les noves oportunitats en el paisatge entròpic, la desentropització i la biodiversitat i arxidiversitat. Els espais que es replantegen proposen una combinació d’espais rurals amb equipaments industrials, públics i grans corredors verds articulats pel curs de la Riera de Caldes, de manera que s’eliminen barreres com el nus viari pròxim a Mollet i es recuperen corredors entre poblacions.

Aportació al Pla Director

Cuéllar ha destacat que la zona de la Riera de Caldes Sud disposarà aviat d’un pla director que reorganitzarà la zona i ha afegit que s’intentarà que “alguna cosa de tot això es pugui implicar” en el plantejament; també ha afegit que no és només treball del sector públic, ja que el privat també té pes en aquest projecte. Un altre dels punts importants dels treballs és l'”aposta per la descentralització”, ja que es tracta d’una proposta que dotaria una àrea d’aproximadament 100.000 habitants d’una sèrie de serveis que actualment només són a Barcelona.

Entre els projectes que es mostren en l’exposició destaquen un centre d’investigació d’horts urbans, un centre d’investigació gastronòmica al Castell de Mogoda i un intercanviador de transports en el nus ferroviari entre Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès.

Entrades recomanades

Comença a escriure i premeu Intro per buscar

Premi Recercaixa 2015