Trobades amb representants polítics i veïns dels quatre municipis per donar suport a la continuïtat del projecte Viu la riera!

L’equip impulsor del projecte Viu la riera! s’ha reunit durant el mes d’octubre del 2017 amb veïns i representants tècnics i polítics de la Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui per fer balanç dels resultats obtinguts del procés de participació per a la priorització d’accions de millora de la riera de Caldes.

En les trobades s’ha exposat un vídeo resum del procés i s’han entregat els dossiers de resultats generals i específics per a cada municipi en els quals ha destacat la construcció d’una xarxa ciutadana mobilitzada i compromesa, i la necessitat de treballar per garantir la continuïtat del projecte i el desenvolupament de les accions de millora detectades per la ciutadania i consensuades amb l’Administració.

És interessant destacar tres punts de millora considerats prioritaris pels veïns i veïnes dels quatre municipis: la neteja de deixalles, l’eliminació d’espècies invasores i l’organització de caminades de descoberta i sensibilització envers l’entorn fluvial. La detecció d’accions prioritàries comunes és especialment rellevant ja que permet als ajuntaments superar la visió local i actuar conjuntament i des d’una escala de conca fluvial, a fi de tenir més força a l’hora de demanar recursos i tirar endavant accions unitàries.

Un cop realitzat el retorn del procés participatiu i per tal de fer possible la seva continuïtat, tant pel que fa al manteniment de la plataforma web com a l’impuls de tallers presencials i el desenvolupament de les activitats i accions de millora detectades com a prioritàries, s’ha elaborat un document d’acords adreçat als consistoris on es proposen tres línies de treball.

La primera, consolidar la celebració anual del “Dia de la riera”, com a jornada dedicada a la millora ambiental de la riera de Caldes i a la divulgació del seu patrimoni natural i cultural, compartida pels ajuntaments de Caldes de Montbui, Palau Solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta. Aquesta iniciativa ha despertat un consens general per part dels quatre ajuntaments com a activitat transversal de caràcter lúdic i pedagògic que ha de permetre posar en comú la feina feta, definir nous reptes i fer créixer de mica en mica la xarxa de ciutadans compromesos amb la riera de Caldes.

La segona, sol·licitar els recursos humans i tècnics necessaris pel manteniment de la plataforma web-SIGPP Viu la riera!, a fi de consolidar la tasca feta fins ara i perseverar en l’impuls de la participació ciutadana a favor de la millora de la riera de Caldes. Aquesta iniciativa ha despertat un consens general per part dels quatre ajuntaments que valoren molt positivament el potencial de l’eina web i coincideixen en la necessitat d’estudiar eines de finançament per part d’òrgans supramunicipals.

La tercera línia de treball és específica per a cada municipi i caldrà que  totes dues parts, veïns i representants de l’administració local, segueixin treballant per valorar les gestions i esmerçar els recursos necessaris per executar les accions de millora acordades en el decurs del procés participatiu.

Per tal de reprendre aquestes línies de treball i avançar en la seva concreció, el proper dissabte 16 de desembre es celebrarà una trobada conjunta a la seu del Consorci Besòs-Tordera amb la presència de la xarxa de ciutadans dels quatre municipis, tècnics i polítics dels quatre ajuntaments, representants dels centres educatius locals i representants d’administracions territorials com l’Agència Catalana de l’Aigua, la Diputació de Barcelona i el mateix Consorci Besòs-Tordera.

Viu la riera! és un projecte impulsat pel grup de recerca RIL de UIC Barcelona School of Architecture i l’IMA de la Universitat de Girona. Té el suport de RecerCaixa, un programa impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració de l’ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques) i la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia–Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat).

Entrades recents

Comença a escriure i premeu Intro per buscar

Signat el "Pacte territorial per a la millora de la riera de Caldes"