Repensem la riera! Caminades i debat sobre els mapes d’opinió ciutadana

Una quarantena de ciutadans van assistir els diumenges 4 i 11 de juny als tallers de participació Repensem la riera! que va organitzar Viu la riera a Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i La Llagosta per prioritzar les accions de millora de l’entorn fluvial a partir dels mapes d’opinió ciutadana de l’eina web Viu la riera-SIGPP.

Les trobades municipals van començar amb la presentació dels mapes d’opinió ciutadana obtinguts a partir de la participació en línia dels ciutadans al web Opina. Els nombres generals de participació són els següents: 120 ciutadans i 1.873 opinions introduïdes, de les quals 1.070 són positives, 384 negatives i 419 aporten idees de millora de l’entorn fluvial. Els resultats de participació han superat totes les expectatives i posen de manifest que la riera és un lloc que importa a la gent, sobre el qual predominen valoracions positives, però on encara hi ha molta feina per fer.

Un cop presentats i comentats els mapes d’opinió ciutadana, es va entregar una mapa imprès a cada assistent en el qual podien veure assenyalades les propostes de millora més mencionades en el seu municipi. Aquests mapes van servir de guia al llarg dels passeigs que es van fer a cada municipi en trams específics de la riera de Caldes. En el cas de La Llagosta el temes predominants són les barreres per a l’accés de la gent i la renaturalització de l’espai fluvial. En el cas de Santa Perpètua de Mogoda, la pedagogia per corregir comportaments incívics i l’impacte paisatgístic de les infraestructures. En el cas de Palau-solità i Plegamans, la conservació de la bellesa paisatgística i el control de la vegetació davant el risc de riuades. En darrer lloc, en el cas de Caldes de Montbui els temes més mencionats al web pels ciutadans són la conservació del patrimoni cultural i el control de la vegetació i les espècies invasores. Durant els recorreguts es van fer parades per comentar in situ algunes de les propostes i, de retorn als punts de trobada municipals, es va oferir un pica-pica abans d’iniciar l’última activitat del matí.

Després del pica-pica es va presentar la nova fase de l’eina web, Decidim, que permet a l’usuari votar i comentar en línia totes les propostes de millora.

Repensem la riera! Caminades i debat sobre els mapes d’opinió ciutadana

En la tercera i última part del taller, es van fer taules de debat perquè cada assistent pogués argumentar quines propostes de millora considera més prioritàries i s’iniciés un debat per trobar consensos entre tots els assistents. Pel que fa a La Llagosta, es va arribar a consensos sobre la necessitat de fer una acció de difusió per donar a conèixer la iniciativa al poble i implicar les entitats locals en el seu impuls. També es van acordar accions concretes de millora com la neteja de l’espai fluvial de deixalles, la renaturalització de l’entorn i l’obertura d’un camí fluvial continu entre tots els pobles per fora de la llera. Quant a Santa Perpètua de Mogoda, es va arribar a consensos sobre la necessitat de restringir l’accés de vehicles i persones a la llera, aprofitar els ponts com a miradors de la panoràmica del paisatge fluvial, netejar la riera de residus sòlids i brutícia, i actuar per a la presa de consciència social de la preservació del medi fluvial. En el cas de Palau-solità i Plegamans, es va arribar a consensos sobre la necessitat de restaurar els hàbitats naturals de la ribera i respectar la fauna local netejant la llera de canyes i arbres, i també la importància de separar el camí per a vianants del de bicicletes a la Ronda Verda. I per acabar, amb relació a Caldes de Montbui, es va arribar a consensos sobre la necessitat d’afrontar la neteja de la llera de brutícia i deixalles. Concretament, es va constatar la conveniència, per una banda, de plantejar campanyes de conscienciació de la ciutadania per evitar que es llencin tovalloletes als WC i, per altra banda, treballar l’assessorament d’un expert per valorar possibles solucions al problema dels sobreeixidors en episodis de fortes pluges. Al final de la sessió, es van preparar dues llistes, una de passos a seguir per implementar aquestes accions, i l’altra, de possibles entitats i institucions que podrien emprendre-les i participar-hi.

A partir d’aquests resultats, a les properes trobades previstes pel mes de juliol es faran xerrades divulgatives a càrrec d’experts en espais fluvials, per donar pas a la discussió entre els ciutadans i les entitats per concretar les accions a emprendre per millorar la riera i la xarxa de ciutadans compromesos amb el seu impuls (grup motor).

Viu la riera!” és un projecte impulsat pel grup de recerca RIL de l’ESARQ-School of Architecture de UIC Barcelona i l’IMA de la Universitat de Girona. Té el suport de RecerCaixa, un programa impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració de l’ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques) i la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat).

Entrades recomanades

Comença a escriure i premeu Intro per buscar

Mapes participatius. Taller d’avaluació de l’eina en línia